Prostočasnik 55 — Pomlad 2020

Umetnice življenja

Umetnice si predstavljamo kot igralke, slikarke, pesnice, plesalke baleta ali kot oblikovalke gline. Umetnice naj bi se nekoliko čudaško oblačile, se močno ličile in živele boemsko življenje, daleč od resničnega.
Ste kdaj o sebi razmišljale kot o umetnici?

Večina med nami se počuti najbolj varno, kadar nič ne tvega. Živimo v kokonu dolgočasnega vsakdana in se predajamo dnevni rutini. Pa vendar nenehno opazujemo okolico in občudujemo tiste, ki »tvegajo«.

Tudi sama nisem nič boljša. Ker večinoma delam doma ali v ateljeju, ki je nekaj minut od mojega doma, sem ves čas v nekakšnih »delovnih« oblačilih. Edini dodatek, s katerim popestrim sicer lepo, vendar črno in zato dolgočasno jakno je rožnat šal.
In vsakič znova, ko se odločim, da si bom kupila novega, izberem takega, ki je podoben prejšnjemu.
Prav pred kratkim sem občudovala čudovito pisanega, prešitega z bleščicami in perlami. Tako kot vedno sem se tudi tokrat odločila za »varno» naložbo. Čez nekaj dni, ko sem ga videla mehko zavitega okoli vratu druge, sem obstala kot vkopana. Požirala sem jo z očmi in si mrmrala: »Le kako je vedela, da se ji bo tako dobro podal?«
Verjetno sploh ni! Stopila je v neznano in zaupala svojemu občutku. Verjetno jo je šal povabil in ji zašepetal: »Zavij si me okoli vratu.« In ona mu je prisluhnila. In tvegala. S tem, ko je tvegala, se je šla življenje. Bila je umetnica.

Priložnosti za mala tveganja se nam ponujajo vsak dan: odrežimo si dolgočasno krilo in nastavimo noge, da jih pomladni žarki pobožajo, preizkusimo nov recept, ko nas obiščejo prijatelji (da vidimo, če to res so), ali na stežaj odprimo okna in interpretirajmo najljubše pesmi, ko se gremo pomladno čiščenje. Tvegajmo, da nas slišijo sosedje, kako radostne smo danes.
Tvegajmo vsak dan. Nekaj malega in drznega. Boste videle, kako čudovito se boste potem počutile.

In danes je prav tisti dan. Tvegajte nekaj, zaradi česar se lahko vaš dolgočasni vsakdan spremeni. Začnite razmišljati o sebi kot o umetnici, o svojem življenju pa kot o nastajajočem umetniškem delu. Umetniška dela niso nikoli popolna. Vedno jih je mogoče spreminjati in jim kaj dodati: nov verz, barvo ali nekaj taktov. Nekaj novega, nekaj vznemirljivega, nekaj čisto vašega!
Tako se razvija umetnost, tako se razvija življenje.

Čudovito življenje, ki ga ustvarjate zase in za tiste, ki jih imate rade, je vaša umetnost. In vi ste njegova glavna umetnica.

Rada Kos

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑