Prostočasnik 53 — Jesen 2019

Vonj po domu

Ste že opazili spremembe v naravi? Komaj opazne so, a vendar neizprosne. S soncem obsijani letni časi se nežno prelivajo v tiste bolj hladne in mračne. Čas teče tako hitro, da tega ta trenutek ne opazimo. Ko pa se listje počasi odeva v svoje škrlatne barve, vemo, da potiho prihaja jesen.

Vsak letni čas ima svoj vonj. Prav tako ves svet okoli nas. Vonj ne zaznamuje le vsakega posameznika. Tudi vsak dom ima svojega. Vonj po sveže opranem perilu, nedeljskem kosilu, čistilih, hišnih ljubljencih, čevljih v predsobi, svežem cvetju, sadju na kuhinjski kredenci, pecivu, ki se peče v pečici.

»Ljubo doma, kdor ga ima,« pravi vsem nam znani rek. Morda nam je dom prav zato tako ljub, ker nas ob vstopu vanj objame njegov značilni vonj, nas pomiri in pove, da smo v svojem svetišču varnosti. Ravno zdaj je pred mano dišeča skodelica kave, tiste moje čisto ta prave, po kateri sem hrepenela zadnjih nekaj tednov na potovanju in je mojo sobo napolnila s svojim čudovitim vonjem, ki mi je sporočal, da sem končno doma.

Dišeč dom je preprost užitek, v katerem polno odmeva gotovost. Plasti dišav v sobah našega doma dajejo našemu življenjskemu prostoru svojevrsten občutek razkošja. Vonj lahko tudi spreminjamo, s tem pa vplivamo na svoje občutke, razpoloženje in čustva. Razvajanje z vonjem je tista mala radost, ki naj bo ves čas okoli nas, zato nekaj namigov za jesenske dišave vašega doma:

  • V lonec nalijemo vodo in v njem počasi kuhamo jabolčni kompot. Jabolka olupimo, dodamo cimet in nageljnove žbice. S to zvijačo prodajalci nepremičnin v Ameriki ustvarijo prijetno vzdušje, ko pridejo na ogled morebitni kupci. Prepričana sem, da vas bo tako prevzel, da boste imeli od zdaj naprej ves čas na zalogi svež jabolčni kompot.
  • Odpirajmo okna in zračimo stanovanje. Pozimi nam bo mrzel zimski zrak razpihal slabo energijo iz skritih kotičkov, poleti jih odpirajmo po poletnih nevihtah in privabimo čudoviti vonj narave.
  • Dišeča eterična olja nežno vtrimo v surov nepobarvan les. Nekaj kapljic na spodnjo stran mize, stolov, okenskih polic, na police in predale v garderobnih omarah.
  • Olja lahko kanemo tudi na kovinski del žarnice, ko je ta še hladna. Vsakič, ko bomo prižgali luč, bo v sobi zadišalo. Ne pozabite tudi na dišeče sveče in kadilo, če vam te vonjave zazibajo dušo.
  • Če imate peč ali kamin, zakurite brezova drva, ki imajo prav poseben vonj. V ogenj lahko damo tudi vejice rožmarina in borove ter smrekove storže. Tudi stara in posušena sivka odda v svojih zadnjih vzdihljajih čudovite vonjave poslavljajočega se poletja. Po nasvetih prednikov zakurimo liste žajblja, s čimer prečistimo svoj dom in na sveta mesta prikličemo blagoslov.
  • V sobe postavimo sklede s posušenimi zelišči in začimbami s počasi ugašajočega vrta. S tem lahko napolnimo tudi vrečke in blazinice, ki nam bodo odišavile omare z oblačili.

Napolnite svoj dom še z dišavami jesenskega Prostočasnika, ki diši po jeseni, borovcih, rogljičkih za zajtrk, kruhu, bučah, pravljičnih bitjih, radoživih igrah in brezskrbnih potepanjih. Vdihnite ga s polnimi pljuči vedno znova, ko se vrnete v njegovo varno zavetje.

Dragi otroci in starši, želim vam prijeten vstop v novo šolsko leto, obilo dobrih prijateljev in radoživih dogodivščin ter vsakdan znova varno pot domov.

Rada Kos
Glavna urednica

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑