Prostočasnik 52 — Poletje 2019

Recikliranje – domača umetnost

V zadnjem času smo priča vsakodnevnim opozorilom o katastrofalnem onesnaženju narave in podnebja, posledično pa izginjajo letni časi, rastlinske in živalske vrste, pojavljajo se številne naravne katastrofe in topijo se ledeniki. Vse več je pozivov okoljskih organizacij, naj se vendarle zamislimo, v kakšno katastrofo drvimo, in čim prej nekaj naredimo.

Veliko ljudi se zaveda resnosti okoljske problematike, pa vendar še vedno s slamicami pijemo sokove v plastičnih kozarčkih, naročamo hitro hrano, ki nam jo dostavijo v vsaj petih različnih okolju neprijaznih embalažah, za vsak kos sadja vzamemo novo tanko vrečko, mečemo v smeti stare igrače, oblačila, odlagamo gradbene odpadke v gozdove …

Pri nas in v drugih razvitih deželah se pojavljajo organizacije, ki pozivajo k ponovni uporabi zavrženih materialov. Kaj vse lahko naredimo iz odpadne embalaže, tekstila, plastike, starega papirja, kartonske embalaže, obrabljenega pohištva!

Na veliko veselje ugotavljam, da postaja predelovanje oz. vdihovanje nove uporabne in okrasne vrednosti zavrženim stvarem oz. odpadnim materialom pravi trend, za kar se v Prostočasniku zavzemamo že od samega začetka.

Ko takšno recikliranje in poustvarjanje postopno preraste v konjiček, postanejo z njim povezane številne umetniške in dekorativne veščine. Ko iz papirnatih tulcev izdelamo Indijanca, iz starih rjuh vigvam, iz plastičnih lončkov živali, iz odpadne žice nakit, iz embalaže od jajc potovalno igro ali papirnatih krožnikov mini gledališče, postane spretnost umetnost.

In ta spretnost postaja domača umetnost. Ustvarjanje iz že uporabljenih ali odpadnih materialov prebudi našo umetniško žilico. Pogosto me udeleženci na delavnici sprašujejo, ali lahko združijo skupaj to in ono. Pravzaprav je čarobno ravno to, da poizkušamo ustvariti nekaj novega. Naredimo ravno nasprotno od tega, kar nam narekuje naš stari občutek, in znašli se bomo na novih ustvarjalnih obzorjih.

Naj bo recikliranje naša nova domača umetnost. Vemo, da dnevno zavržemo skrb vzbujajoče veliko stvari, zato je treba čim več od tega ponovno uporabiti in predelati. Ni pomembno, ali so to moje ali stvari prijateljev, predmeti, ki jih najdemo na podstrešju, v starih omarah, kupimo rabljene na bolšjem trgu ali najdemo na kosovnem odvozu. Prav tu ležijo najrazličnejši zakladi. Iz vsakega zavrženega predmeta ustvarimo nekaj novega in ponovno uporabnega, pri tem pa varčujemo z denarjem, energijo, pazimo na okolje in naravo ter skrbimo, da je manj odpadkov. Pravzaprav je pravi izziv predelati kakšno stvar, jo obrniti in narediti iz nje nekaj, kar nosi naš lastni podpis. Z domišljijo, trudom, delom, iznajdljivostjo, časom in lastno strastjo lahko ustvarimo prave čudeže.

Povezujmo umetnost in varovanje okolja ter na ustvarjalnih poletnih delavnicah doma, na plaži, v kampih ali kjer koli, kamor nas bo zanesla pot, uživajmo v svoji novi domači umetnosti.

Poskrbimo za naše okolje. Ozavestimo sebe, otroke, prijatelje in sosede ter z roko v roki naredimo nekaj za ta svet. Za nas, naše otroke in otroke naših otrok.

Naredimo nekaj za ta svet. Za lepši in čistejši naš planet.

Rada Kos

Urednica

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑