Prostočasnik 51 — Pomlad 2019

Pomladno čiščenje

Pomlad, ki je nekakšen simbol začetka novega življenja, prinaša tudi v naše domove posebno pomladno energijo. Na široko odpiramo okna, da se prostori navzamejo svežine in da pomladni vetrc odpihne po kotičkih skrivajoče dolgo zimsko spanje.

Sami smo radostni in polni novih načrtov. Pogosteje preverjamo novoletne zaobljube in si zadajamo nove cilje. Bližje kot je velika noč, bolj nas preganja misel, da se je potrebno lotiti vsakoletnega pospravljanja in čiščenja. V zadnjem času, se dela iz tega velika znanost in umetnost. Kar nekaj žensk je razvilo svoje metode, ki naj bi pomagale narediti red v predalih in omarah. In če pomislimo je res, da imamo doma veliko stvari od katerih se ne moremo in ne znamo ločiti.

Pomladnega čiščenja se lotimo letos na malce drugačen način. Počasi in postopno, da stres ne bo prevelik. Za začetek si priskrbimo zvezek in pisalo in se lotimo raziskave. Sprehajamo se po svojem domu iz prostora v prostor. Ogledujmo si stvari, ki nas obdajajo: pohištvo, okrasni predmeti, zavese … Ogledujmo si stvari in se za vsako posebej vprašajmo: je lepa? Je koristna? Kako bi se počutili, če jo damo stran? Pri tej naši raziskavi bomo prišli do predmetov, ki niso ne lepi, ne koristni. Morda imajo sentimentalno vrednost? Ali pa smo jih dobili od sorodnikov in prijateljev, in si jih ne upamo dati stran. Bojimo se, da bi bili užaljeni, če jih pri naslednjem obisku ne bi več videli.

V svojih zapiskih odprimo novo stran. Stran za odhajalčke. Zapišimo si občutke, ki nas obdajajo, če tega predmeta v našem domu ne bi več bilo. Bi ga pogrešali? Bi njegovo izgubo objokovali? Če več dejavnikov govori za to, da je čas za njegov odhod, še vedno ni potrebno takoj ukrepati. Vzemimo si čas za premislek.

Naslednja stvar je, da si naredimo tedenski ali mesečni plan. Za tisti dan, ki smo ga določili, si rezervirajmo dovolj časa, da bomo opravili dobršen del naloge. Pripravimo si škatle in se lotimo dela. Kar ni lepega, uporabnega ali čustveno pomembnega naj gre stran. Na en kup gredo stvari, ki so namenjene dobrodelnim organizacijam – na primer kristalni kozarci, ki smo jih dobili za poročno darilo in smo že takrat zavijali z očmi. Na drugi kup zlagamo lepe in ohranjene stvari, ki so nas nekoč radostile, zdaj pa smo ob njih ravnodušni. Takšne stvari podarimo naprej.

Stari modreci različnih pravijo, da moramo, če si v življenju želimo več bogastva, ustvariti vakuum, da bomo bogastvo sprejeli. Kako naj v naše življenj pride več dobrega, če zanj nimamo prostora? Naredimo ga tako, da odstranimo tisto, česar ne potrebujemo ali ne želimo več imeti, lahko pa drugje najde nov življenski prostor.

Ljudje se skozi življenje spreminjamo. Prav tako se nam spreminja okus. Če vam skodelice, ki jih imate, niso več všeč, se jih znebite. Tudi tisti krožnik, ki vam ga je podarila soseda in se ne ujema z vašim osebnim slogom. Ko boste odšli na obisk k prijateljici (pazite, da se s sosedo ne poznata), ji prinesite še sveže in dišeče pecivo na taistem krožniku. Tako boste naredili dobro delo zanjo in zase.

In zdaj je ravno pravi čas, da svoj dom spravimo v red. Da stvari, ki nas ne osrečujejo več, pošljemo v novo življenje k ljudem, ki jih bodo cenili. S tem pa smo pripravljeni na novo bogastvo, ki ga bodo k nam zanesle nežne sapice pomladi.

Rada Kos

Urednica

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑