Prostočasnik 50 — Zima 2018

Veseli december

je postal splošni izraz za norijo ob koncu leta. Okraševanja trgovskih centrov, izložb in osvetljevanje mest nas vsako leto že v prvih dneh novembra spravljata v praznično mrzlico.

Praznovanje božiča je bil nekoč svečan družinski dogodek, v današnjem času pa so prazniki izgubili del svoje intimnosti. Praznovanje božiča, kot ga poznamo danes, ki nas že sredi jeseni v vsem svojem sijaju potisne v vrtince slavja, razkošnih daril in zabav ob koncu leta, je stvaritev angleškega in ameriškega viktorijanskega meščanstva iz sredine devetnajstega stoletja. Viktorijanske ženske, ki pravzaprav niso imele kakšnega posebnega dela in zadolžitev, hkrati pa so bile še zapečkarice, so začele priprave na božič že sredi poletja. Imele so dovolj časa, pa še kakšno služkinjo povrhu, da so do pičice natančno splanirale božične praznike.

Me marljive mame, ki se pogosto same počutimo kot služkinje, priganjajo nas otroci, roki v službah in domača opravila, jemljemo praznike kot dodatno obveznost, zato je zadnji mesec v letu za nas skoraj poguben. K vsem svojim obveznostim dodamo na urnik še božične bazarje v šolah in vrtcih, na katerih moramo obvezno sodelovati, saj so naši mali umetniki na prodaj razgrnili svoja umetniška dela, pišemo sezname in kupujemo darila za družinske člane ter bližnje in daljne sorodnike, ker je to pač družinska tradicija. Poleg tega nas preganja ljudsko izročilo, da mora biti ob božiču hiša kot iz škatlice, kar pomeni, da nas čaka še ena generalka. Da peke božičnih piškotov in okraševanja hiše sploh ne omenjam.

Splošno je znano, da se ob božiču dogajajo čudeži. Mar ne bi bil pravi božični čudež ta, da se malce ustavimo in toliko upočasnimo, da se spomnimo pravega razloga za ta praznični čas?

Najbolje je, da danes razčistite same pri sebi, da vsega ne morete postoriti. Priznajte, da prazniki v preteklosti niso izpolnili vaših pričakovanj tudi zato, ker ste želele prekositi same sebe.

Se boste odločile, da bo letos kaj drugače?

Pa kaj, če ne bo vse kot iz škatlice? Če se hiša ne bo bleščala in bodo letos samo tri vrste drobnega peciva na praznični mizi?

Preživite praznike to leto drugače. Na seznamu »treba je narediti« pustite le tisto, kar imate v tem času najraje. Tako vam ostane veliko časa zase, da ste srečne, ljubeče, velikodušne, radostne, mirne, zadovoljne, praznične in čustveno povezane s tistimi najpomembnejšimi v svojem življenju.

Sedaj imate čas, da se posvetite svoji družini in skupaj z njimi skozi okno opazujete ples snežink, pijete topel kakav, uživate v nežni glasbi, vonjavah prazničnega peciva, berete knjige ob dolgih zimskih večerih, ustvarjate in pišete voščilnice, izdelujete drobna darila in skupaj krasite dom.

Mar ni čudovito?

In pri tem se boste počutile, kot da imate na glavi tisto rdečo kapo z belo obrobo in velikim cofom, saj boste z veseljem in radostjo obdarile s svojo bližino tiste, ki so za vas najpomembnejši v življenju, in se skupaj z njimi poslovile od leta, ki odhaja.

Srečno vsem!

Rada Kos

Urednica

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑