Prostočasnik 48 ‑ Poletje 2018

Dobre stare knjige

Poletje je čas, ko tudi tisti, ki nič ne berejo, preberejo kakšno knjigo.

Splošno znano je, da berejo moški manj kot ženske. Če moški kaj berejo, prebirajo časopise, strokovne knjige povezane s službo, redkeje kaj leposlovnega.

Ženske se delimo na ženske, ki beremo in na ženske, ki berejo malo manj. Za večino žensk pa sega svet knjig do obzorja in še dlje.

Ko postanemo mame, se najprej srečujemo z literaturo z velikimi tiskanimi črkami. V naslednjih letih predelujemo vse, kar nam priporoča Bralna značka. Potem na prošnjo domačega mučenika, ki se težko spopada z obveznim čtivom, pokukamo še v romane srednješolskega programa.

To še zdaleč ni vse! Ženske poleg naštetega prebiramo še drugo literaturo: kriminalke, ljubezenske romane, potopise, leposlovje… Ena izmed mojih prijateljic bere kuharske knjige.

Za branje je primeren kateri koli del dneva, kateri koli kraj in kateri koli izgovor. Branje je zadnje zatočišče za tiste, ki so nagnjene k zasvojenosti. V velikih količinah nima škodljivih stranskih učinkov, je pa res, da lahko ljubezen do knjig postane svojevrstna zasvojenost.

Zasvojijo nas, da sledimo svojim strastem, da postanemo samo svoje in ko v nas odzvanja kakšen stavek iz knjige, je to glas pristnega jaza. Prisluhnite temu, kar vam ima povedati. Večina med nami hrepeni, da bi izkusila raj na zemlji. Ženske, ki beremo, ga doživimo. Kajti vse, kar smo kdaj prebrale, kar nam je bilo všeč in smo si zapomnile, je sedaj del naše zavesti. To kar nam je pri srcu, ne moremo izbrisati.

Knjige poleg branja nudijo tudi druge načine za uživanje.

Ena takih je brskanje. Meditativna umetnost, ki prevzame vsakega, ki stopi v prostor s knjigami. V dobro založeno knjigarno, pomirjujočo knjižnico ali zakladnico rabljenih knjig.

Knjigarne z rabljenimi knjigami so tiste trgovine, kjer najdejo že prebrane knjige svoje zatočišče in vdano ter potrpežljivo čakajo, da jih kdo ponovno prime v roke ter vzame za svoje. V teh prostorih vlada posebno vzdušje: vonj preteklih dni pomešan s sladkim pridihom po plesni, prostor, kjer se čas resnično ustavi. Prostor, kjer med brskanjem najdemo knjige svojega otroštva in mladosti. Prostor, kjer najdemo tiste knjige, ki so nam pomagale vzljubiti branje in so nas čisto počasi in potiho pritegnile v svoj svet. V svet, kjer sedaj okušamo raj na zemlji in sledimo svojim strastem.

Poizkušajmo to ljubezen prenesti na svoje otroke. Naučimo jih izbirati knjige, ki jim bodo pomagale vzljubiti branje in jih bodo, tako kot nas, čisto počasi in potiho pritegnile v svoj svet.

Da bodo tudi oni čez leta uživali med brskanjem po knjigarnah, z veseljem obiskovali knjižnice in v zakladnicah z rabljenimi knjigami z nostalgijo uživali ob knjigah svojega otroštva ter se spominjali nekega brezskrbnega poletja, ki jih je s knjigo v roki popeljali novim obzorjem naproti.

Rada Kos

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑