Prostočasnik 47 ‑ Pomlad 2018

Iz lončka v lonec

Zdi se mi, da zima še nikoli ni bila tako dolga. Ko že malce zadiši na toplo in se tu in tam zasliši droben ptičji ščebet, nas zasuje nova pošiljka snega.

Bo letos sploh nastopila pomlad?

Priznam. Kar malce sem že nemirna, saj se navadno v tem letnem času že začenjajo dela na vrtu. Priznam tudi to, da v mlajših letih nisem nikoli izrazito vrtnarila. Kot otrok sem z muko pulila plevel na naši angleški travi v atriju in odstranjevala peclje s kosmatega radiča, edine rastline, ki je uspevala na domačem vrtu. Kasneje sem imela veliko dela s službo, domom in družino, in če je beseda nanesla na okopavanje, sajenje in pletje, sem začutila otopelost telesa, bolečine v hrbtu in kolenih. Zadolžitev, ki ji rečemo delo na vrtu, ni bila zame in sem se ji na daleč izogibala.

Na svojih družinskih potepanjih, kjer smo videli kar nekaj sveta, smo se vedno srečevali z vrtovi. Lepo je videti čudovite zasaditve okoli hiš, bujno cvetoče balkone in terase, na katerih rasteta poleg cvetlic tudi sadje in zelenjava s tistega predela sveta.

Pred dobrimi desetimi leti smo si uredili nov dom z veliko teraso in položno streho na koncu, ki sta me vztrajno vabili, da ju zasadim.

Na teraso sem privlekla palete, jih razžgala in na strehi naredila terase. Potem sem prinesla velikanske lonce in jih napolnila z zemljo. Naenkrat sta bili terasa in streha polni vsega in pripravljeni, da v lonce zasadim rastline. Kaj sedaj? Kaj posaditi? Kako vzgojiti prav takšen pravljični vrt, kot sem jih občudovala na naših poteh?

Iz knjižnice sem pritovorila na tone knjig in v knjigarnah prebrskala vse, kar so imeli. Priznam, da sem kot otrok, ki veliko raje gledala slike, kot prebirala polne strani besedil. Med vso bogato izbiro nisem našla tiste prave, ki bi mi na preprost in hiter način razložila, kako vzgojim špinačo, hrustljavo papriko, koga naj ovijejo nežne grahove vitice in kako razmnožujem jagode.

Da se ne razumemo narobe! V vsaki izmed prej omenjenih knjig so bila čisto korektna navodila za vrtnarjenje. Ampak nobena izmed njih ni bila tista prava, takšna za nas otroke.

In odgovor na vsa vprašanja je bil samo en: napiši svoj vrtnarski priročnik. Priročnik, ki bo na preprost, zabaven, poučen in ustvarjalen način naučil vsakega izmed nas skrivnosti vrtnarjenja, hkrati pa bo vrt, balkon ali teraso spremenil v prostor, kjer bomo z veseljem uživali, se sproščali in delu na vrtu z užitkom rekli vrtnarjenje.

Zdaj, po večletnih vrtnarskih izkušnjah, vam povem, da je vrtnarjenje čisti užitek. Najprepričljivejši razlog, da se tega loti vsak med nami, pa je doma pridelan od sonca razvajen paradižnik, sladke jagode z okusom po gozdu ali dišavnice, ki nas s svojim vonjem omamljajo ob poletnih večerih.

Poznate užitek, ko iz zemlje potegneš redkvico ali korenje, ju malce očistiš in glasno pohrustaš? Sedaj pa pomislite na kumare, bučke, fižol, maline in ribez, ki rastejo na vašem vrtu. Današnji vrtovi so vrtovi za sladokusce in razkošje, ki si ga lahko privoščimo. Sadja in zelenjave ne vzgajamo zaradi varčnosti, pač pa tudi zaradi veselja.

Danes je padla nova pošiljka snega in upam, da tudi zadnja letos. Zato je zdaj pravi čas, da začnete razmišljati o svojem letošnjem vrtu za sladokusce. Vrt je treba vnaprej načrtovati in zasejati, preden lahko poberemo njegove sadove.

In ko od pomladi dalje opazujemo, kako iz semen zrastejo rastline, čebele, ki oprašujejo cvetove, kako se debelijo in rdečijo paradižniki ali zorijo jagode, se čudimo mojstrovinam narave in samim sebi − kako je lahko nekaj tako lepega moje? In najbrž veste tudi vi, da nič ne nudi takega zadovoljstva in ne vzbuja takšnega vznemirjenja kot pobiranje sadov svojega dela!

Rada Kos

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑