Prostočasnik 46 – Zima 2017

Obdarovanja

(Uvodnik)

V tednih pred prazniki začenjamo počasi sestavljati seznam opravil, ki jih moramo postoriti do konca leta. Najprej v mislih, potem pa, ko sem nam zdi, da je spisek neobvladljiv, ga spravimo na papir. Treba je narediti adventni venček in napolniti adventni koledar, napisati in odposlati voščilnice, kupiti darila, jih zaviti, pripraviti in okrasiti božično drevo, speči pecivo, pripraviti božično in novoletno večerjo. Ob vsem tem pa še pospraviti hišo in jo praznično okrasiti.
Dolg seznam, kajne? Kakor koli obrnemo, božični večer je 24. decembra, pa če smo nanj pripravljeni ali ne.

Ne vem sicer, kako je z vami, vendar predstavljajo meni največjo težavo darila. Ne zato, ker ne bi želela obdariti svojih najdražjih, temveč zato, ker preziram podarjanje daril zaradi daril. In ker je moj seznam predprazničnih opravil tako dolg kot vaš, mi na koncu vedno zmanjkuje časa za njihov nakup. Vsako leto znova sama sebi zabičam, da je bilo letos čisto čisto zadnjič, da sem darila kupovala v zadnjem trenutku. Kajti v tistih dneh tik pred zdajci, ko smo praznikov tako ali tako že siti, čeprav se še niti začeli niso, kupujemo v ihti, kar nam pride pod roke.

“Letos bo čisto drugače,” sem si obljubila in morda se boste moji taktiki pridružili tudi vi.
Čimprej si kot osnovo sestavimo seznam obdarjencev in si v nekaj opornih točkah zapišimo njihove konjičke, konfekcijske številke, osebne strasti. Res je, da veste vse o svojem partnerju, otroku, mami, sestri, svaku, nečaku, vendar ne poizkušajte imeti vsega v glavi. S pomočjo zapiskov lahko malce sprostimo svoje možgane. Istočasno pa se nam bo ob zapisovanju že utrnila kakšna zamisel.
Seznam imejmo v torbici, in ko v trgovini naletimo na ugodno priložnost ali najdemo izdelek, ki bi ga želeli pokloniti, preverimo, koga bi darilo osrečilo.

Nakupovanje daril po spletu je ena takšnih stvari, ki jih je priporočljivo opraviti vnaprej. Še posebej, če naročate iz tujine. Pred prazniki se zaloge zmanjšujejo in trgovci novih izdelkov ne naročajo več. Poleg tega se zaradi preobremenitve dostave lahko čas pošiljanja zavleče tudi čez praznike.

Izdelava daril za tiste, ki jih imamo radi, je lahko zabavna in včasih tudi varčna možnost. Predvsem pa je pomembno, da imamo na voljo dovolj časa in ustvarjalnega zagona, da naredimo izdelke tako, kot je treba, skrbno in natančno. Nekaj dni pred prazniki se pač ne moremo lotiti pletenja volnenega puloverja za svojega nečaka, pa če ga imamo še tako radi.

Za shranjevanje skrivnih daril potrebujete še skrivnejši prostor. Določite omaro ali predal, ki ga ne odpira nihče razen vas. Skrivališče z darili nas bo ves čas navdihovalo, še posebej, ko se bo počasi in vztrajno polnilo. Včasih se zgodi, da potrebujemo darilo za kakšno nepričakovano priložnost. Takrat se nam bo obrestovalo, da je v našem skrivnem skladišču že nekaj zaloge. Vendar je ne pozabite čim prej obnoviti.

Tudi zavijanje daril je ustvarjalno doživetje, ki ga lahko opravimo z užitkom. Naj bo to, kako je darilo zavito, tudi del darila. Pozabite na darilne vrečke. Te uporabimo le v izjemnih primerih, ko oblika izdelka onemogoči lepo zavijanje. Darilo ovijemo še z darilnim trakom ali lepo pentljo. Na koncu pa ga ne pozabimo še označiti. Prav nič zabavno ni, če dobi dedkovo darilo nečakinja v najstniških letih.
In ko boste končali pripravo, nakupovanje in zavijanje daril za druge, pomislite, kaj bi podarili sebi. Moje radostno darilo meni bo trenutek veselja najbližjih, ko bodo zagledali in odpirali praznična darila.

Kaj pa bo vaše?

Srečno in čudovito pisano zavito prihajajoče leto vam želim,
Rada Kos

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑