Prostočasnik št 42 – Zima 2016

Želimo vam srečen božič …

(Uvodnik)

V obdobju, ko si ustvarimo družino in naša čustva, misli in prosti čas zapolnijo otroci, se v decembrskih dneh spominjamo praznikov, ki smo jih kot otroci doživljali sami. Praznovanje božiča je zame najlepši in najdragocenejši praznik, ki smo ga nekoč zaradi takratne politike morali praznovati skrivaj. Pa vendar je naš dom ves mesec dišal po piškotih, prižigali smo svečke v preprostih smrekovih venčkih in s sestro in atijem obešali bombone na božično jelko, medtem ko je mami pripravljala božično večerjo. Naš božič je že desetletja enak. Z enakimi jedmi na mizi, enakimi piškoti v pločevinastih škatlah in z istimi božičnimi pesmimi Slovenskega okteta.

V zadnjih tednih leta se svet okoli nas neznansko hitro vrti. Nakupovalna mrzlica, praznično okrašene trgovine z bučno glasbo, ki privablja nakupovalce, hrupna praznovanja …

Zato so družinski obredi pomirjevalna in zdravilna sporočila, zato je dom zatišje pred viharjem, ki divja tam zunaj v soju prazničnih luči mesta.

Pospravljanje, praznično krašenje doma, izdelovanje adventnih venčkov, pisanje voščilnic, petje vedno istih pesmi, pogrinjanje mize na točno določen način … Ti nezavedni trenutki družinskih obredov so kot lahkotna čustvena pregrinjala, ki dajejo občutek varnosti v teh časih.

Navade, ki so nam pri srcu, so pomembne za vse. Ko imamo otroke, si mislimo, da s praznovanjem ustvarjamo srečne spomine zanje. V resnici pa ti obredi prinašajo radost in tolažbo tudi nam odraslim in prav tako tudi mi po njih vsako leto znova hrepenimo.

Ohranite tiste ljube praznične običaje. Ustvarite nove in morda katerega od spodnjih namigov posvojite tudi sami.

Izdelajte si adventne koledarje. Za vsakega člana posebej. Napolnite jih s sladkarijami in drobnimi darili. Vsako jutro pripravite majhen obred odpiranja daril, ki vas bo prijetno popeljal v nov predpraznični dan.

Okrasite si stanovanje. Z otroki pripravite delavnice in izdelajte dekoracije. Vsak naj obesi svoje okraske tja, kamor želi. Če za ustvarjanje nimate časa, si kupite božično zvezdo, napeljite lučke in ob večerih prižigajte svečke z vonjem po cimetu in božiču.

Na tržnici kupite belo omelo za srečo. Obesite jo skupaj in naj si vsak na skrivaj zaželi svojo željo. Morda se vam bo prav ta izpolnila v prihajajočem letu.

Pripravite praznik piškotov. Povabite prijatelje ali prijatelje svojih otrok. Skupaj specite piškote in naj vaš dom zadiši po praznikih.

Pripravite si božični filmski maraton. Ne zamudite nobenega filma na sporedu in si izposodite vse, ki jih lahko dobite. V dneh, ko sta zunaj mraz in slabo vreme, se udobno namestite na kavč in uživajte ob slastnih piškotih in toplih napitkih.

Ko pade noč, se odpravite skupaj v mesto. Sprehodite se po praznično okrašenih ulicah, občudujte vabljive izložbe in pisane lučke, v katere je odeto mesto. Pogrejte si roke ob zadnjih toplih kostanjih in kuhanih dobrotah, ki jih ponujajo stojnice.

Če nas bo zima obdarila s snegom, naredite svojega snežaka. Ne pozabite na gumbe, korenček, lonec in metlo. Okrog vratu pa mu zavežite šal, da sneženega moža ne bo zeblo.

Vemo, da ima čas danes druge dimenzije in se dogodki okoli nas vrtijo hitreje. In ko odrastemo in si ustvarimo svojo družino, se z nostalgijo spominjamo prazničnih utrinkov in vonjev iz otroštva. Ni treba veliko, da postanejo spomini naših otrok tudi potem, ko sami odrastejo, neprecenljivi, saj jih bodo le tako lahko sami prenašali na svoje otroke. In tako dalje, iz roda v rod.

In ko pade noč in začnejo tiho naletavati drobne snežinke, objame spokojnost svet okoli nas. Ujemite jih na rokavico. Ste opazili, kako edinstvene so? Prav tako kot vi in vaša družina. In ne pozabite tega tudi med letom, ko se čas spet hitreje zavrti.

Naj nas objame spokojnost tihega plesa snežink, naj nas novo leto razvaja z zdravjem in s srečo.

Rada Kos


Vrtnice

42_06-07_S_-2

6 Majaron

Dišavnice

42_09_4_8247

8 Naravno proti prehladu in gripi

Ustvarjalnice

42_24_Glavna_8128

10 Cofki vsepovsod
12 Zimsko rajanje
14 Zlati gozd
16 Božično vzdušje
18 Tudi naš razred jo ima!
19 Pisana smrečica
20 Zimska idila
22 Preprosti praznični okraski
23 Praznični (pre)let
24 Pravljično gledališče
26 Pravljični gozd
28 Od zvezdice do zvezdice ….
27 Hišni škratki
30 Angelčki
32 Vedno drugačne voščilnice
34 Silvestrski poljub
36 Odštevanje se že začenja
37 Darilna embalaža s simboli sreče
38 Jelenčki

Kulturnice

42_50_S_0153

46 Prašički, ježki in še kaj
50 Ko sence oživijo

Kuhalnice

42_42_Glavna_8282

40 Poprtnik − božični kruh
42 Makroni
44 Sladoledna božična torta
45 Medenjaki

Radovednice

42_48_S_

49 Dragi Miklavž …

Rojstnodnevnice

42_52-53_S_-5

52 Na zabavi z najljubšimi junaki risank

Raziskovalnice

42_56-57_S_6764

48 Po praznični zimi diši
56 Izbruh vulkanske pene

Odpotovalnice

42_60-61_Ljubljana_Secesija_II

58 Grad Piramida
60 Sprehod po secesijski Ljubljani
62 Letalnica Čertak v Harrachovu

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑